Kastanjejam maken
Kastanjejam maken, dat lijkt misschien erg moeilijk. Het is in ieder geval een soort jam die niet iedereen op tafel zal hebben staan, en ook niet iedereen zal deze jam maken.
Maar als je tamme kastanje graag eet, dan moet je deze soort jam zeker eens proberen. Typisch Hollands, hoewel de jam ook in België graag gegeten wordt, maar het doet ook wel een beetje exotisch aan.
Jammer alleen dat de jam bijna nergens in de supermarkten te koop is. Maar eigenlijk ook weer niet jammer, want als je deze jam zelf maakt, is de smaak nog beter.
Met het onderstaande recept kun je ook wat potjes jam meer maken, zodat je langer van deze lekkernij kunt genieten.
[wp_ad_camp_1]
Kastanjejam maken
Kastanjejam maken doen we, natuurlijk, van tamme kastanje. De wilde kastanjes zijn eigenlijk ongenietbaar, en een stuk bitterder dan de tamme variant.
Bovendien kun je van de wilde kastanje behoorlijk last krijgen van je maag.
Als je geen tamme kastanjeboom in de tuin hebt staan, kun je deze vaak in de herfst bij de supermarkt of bij een groenteboer kopen, en soms ook op de markt.
Ingrediënten
500 Gram Tamme kastanjes
750 Milliliter Water
500 Gram Geleisuiker
1 Vanillestokje
2 tot 3 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten
Bereiding
- De kastanjes schoon maken, en de buitenste schil en de binnenste schil verwijderen. Het binnenste velletje kun j er makkelijk afhalen door met een scherp mesje een kruis in de kastanje te zetten, en vervolgende 5 minuten te koken. Het velletje laat nu veel gemakkelijker los.
- De kastanje in een pan doen met 750 milliliter water, en het aan de kook brengen.
- Ongeveer 25 minuten zachtjes laten koken, omroeren is niet nodig.
- Uit het water halen, en fijn malen. Bijvoorbeeld met een keukenmachine.
- De geleisuiker door het water roeren, en blijven verwarmen en roeren totdat alle suiker opgelost is,
- Vervolgens meng je de fijn gemalen kastanjes er door.
- Opnieuw aan de kook brengen en ongeveer 4 minuten laten koken.
- Vanillestokje open snijden, en het merg eruit schrapen met de punt van een mes. Doe merg en vanillestokje in het water.
- De jampotten tot aan de rand vullen, deksel erop doen, en met de deksel o naar beneden 5 minuten laten afkoelen zodat de jam langer houdbaar wordt.
- De jampotten daarna met de deksel naar boven helemaal laten afkoelen.
[wp_ad_camp_1]
Kastanjeconfiture zonder suiker maken
De werkwijze om deze jam zonder suiker te maken is ongeveer hetzelfde, maar toch net even anders.
Ingrediënten
500 Gram Tamme kastanje
5 Eetlepels Water extra
Water om in te koken
Sap van een halve citroen
2 Eetlepels Honing
2 Gram Agar agar
1 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampot
Bereiding
- Maak de kastanje schoon en kook ze in ruim water gedurende ongeveer 20 tot 25 minuten.
- Fijn maken met een keukenmachine of stampen met een pureestamper.
- Doe dit een pan met de honing, het citroensap, en het water.
- Aan de kook brengen en ongeveer 5 minuten op een middelhoog vuur laten koken.
- De agar agar erdoor roeren en nog 2 minuten laten koken.
- De confituur in een jampot gieten, tot aan de rand, deksel erop doen, en laten afkoelen.
- Als het afgekoeld is in de koelkast bewaren.
Houdbaarheid kastanjejam en de kastanjeconfituur zonder toegevoegde suiker
Kastanjejam met suiker kan maximaal 12 maanden bewaard worden. Mits de jampot nog niet geopend is. De nog gesloten jampotten kunnen bij kamertemperatuur bewaard worden, het liefst wel donker.
Als een jampot geopend is kan de jam maximaal 3 tot 4 maanden in de koelkast bewaard worden, met de deksel op de jampot.
Kastanjeconfituur zonder suiker, kan ongeveer 10 dagen in de koelkast bewaard worden.
[wp_ad_camp_1]