Kersen drogen
Kersen drogen kun je op verschillende manieren doen, maar met de voedseldroger of oven is het wel het meest makkelijk.
Je kunt de kersen ook in de zon drogen, maar er is in Nederland nooit een garantie voor mooi weer als je de kersen wilt drogen.
Bovendien zit er doorgaans best wel wat werk aan, want de pitten moeten er vanzelfsprekend voor het drogen uit gehaald worden.
De pit na het drogen uit de kersen halen kan namelijk soms een probleem zijn, omdat de kers in dat geval rond de pit gedroogd wordt, en de pit er nauwelijks uit gehaald kan worden.
De kersen doormidden snijden, of in vieren, is voldoende om de pitten er makkelijk uit te halen. Overigens bestaan er ook zogeheten kersen ontpitter.
[wp_ad_camp_1]
Kersen drogen in de voedseldroger
De kersen in een voedseldroger drogen is de meest makkelijke manier. Hiertoe ontpit je de kersen. Vervolgens kun je de pitten nog doormidden snijden, maar dit is niet echt noodzakelijk.
Soms worden de kersen vervolgens nog een tijdje in suikerwater gelegd, zodat de kersen zoeter worden. Bij zure kersen kan dit misschien lekkerder zijn, maar wij houden van de natuurlijke smaak van de kersen. Het zoeten raden we daarom af.
De droogtijd van de kersen bedraagt in een voedseldroger ongeveer 13 tot 20 uur, afhankelijk van de soort kersen, en natuurlijk of de kersen doormidden of in vieren gesneden worden.
De voedseldroger moet ingesteld worden op een temperatuur van 57 tot 60 graden.
Ingrediënten
1 Kilo Kersen
Bereiding
- De kersen wassen, de steeltjes verwijderen, en met een ontpitter ontpitten. Daarna eventueel doormidden snijden.
- Dep de kersen droog met keukenpapier, en leg de kersen op het rooster van de voedseldroger.
- De temperatuur instellen op 57 tot 60 graden en om de 2 tot 3 uur alle kersen omdraaien.
[wp_ad_camp_2]
Kersen voldoende gedroogd?
Als je denkt dat de kersen voldoende gedroogd zijn, doe je een paar kersen in je hand.
Maak een vuist waarbij je de kersen tegen elkaar aan drukt. Als de kersen meteen weer los gaan van elkaar zijn ze voldoende gedroogd. Blijven de kersen aan elkaar plakken moeten ze nog even drogen.
Gedroogde kersen bewaren
Gedroogde kersen moeten droog en donker bewaard worden. Vocht en licht kunnen ervoor zorgen dat smaak, geur, en kleur minder worden.
Verpak de kersen in een afgesloten voorraadbus, en bewaar deze in een afgesloten kast. Bij voorkeur bij kamertemperatuur en niet in de koelkast omdat de koelkast erg vochtig is.
Als de kersen op de juiste manier bewaard worden, kun je ze minimaal een jaar bewaren.
Droog de kersen in de oven
Vanzelfsprekend moeten de kersen weer ontpit worden, daarna kunnen ze eventueeel doormidden gesneden worden.
Ingrediënten
1 Kilo Kersen
Bereiding
- Oven voor verwarmen op 135 graden.
- De kersen wassen, stelen verwijderen, en ontpitten.
- Eventueel doormidden snijden.
- De kersen met keukenpapier droog deppen.
- Leg bakpapier op de bakplaat, en leg de kersen daarop zonder dat ze elkaar raken.
- Bakplaat in de oven schuiven en de deur op een kier laten staan.
- De kersen gedurende het drogen een paar keer omdraaien.
De droogtijd bedraagt ongeveer 3 tot 4 uur.
[wp_ad_camp_1]