Site Overlay
Kersen inmaken in honing

Kersen inmaken in honing

Kersen inmaken in honing kun je het beste doen met rijpe, maar niet te rijpe kersen. Groenten en fruit, dus ook kersen zijn immers op hun best wanneer je deze zelf rijp plukt of uit de grond kunt trekken.

Maar voor mensen die geen fruit of groenten in de tuin hebben staan, die kunnen het fruit of de groenten voor recepten zoals deze kersen ingemaakt in honing bijvoorbeeld op de markt kopen, hier is namelijk de kwaliteit van groenten en fruit erg goed. En natuurlijk bij sommige supermarten ook.

Voor dit recept kun je het beste rijpe en donkere kersen gebruiken, deze hebben namelijk meer smaak en je kunt door de donkere kleur ook zeker zijn dat deze al rijp zijn.

Overigens kun je het ook maken van rode kessen, gele kessen, en natuurlijk van andere soorten kersen. De rijpe zwarte kers, welke veel wordt verkocht, smaakt erg goed. Niet te zuur en niet te zout, maar een echte kersensmaak.

Recept Kersen inmaken in honing

Het recept voor kersen inmaken in honing is voldoende voor 2 tot 4 grote volle weckpotten.

Ingrediënten

900 Gram Kersen
950 Milliliter Water
500 Gram Honing
1 Vanillestokje

Bereiding

  1. Om met de kersen ingemaakt in honing te beginnen gaan we als eerste het vanillestokje halveren en in stukken van ongeveer 2,5 centimeter snijden.
  2. Was de kersen onder koud water uit de kraan schoon, ontpit de kersen. Het ontpitten kun je met een mesje of met een bijpassende kersenontpitter doen.
  3. Verwarm een pan op middelhoog vuur, doe het water en de honing in de pan.
  4. Breng het water-honingmengsel aan de kook, roer dit wel regelmatig door.
  5. Schep nu de kersen in de gesteriliseerde, dus uitgekookte weckpotten.
  6. Natuurlijk kun je deze ook in uitgekookte jampotten doen.
  7. Vul de kersen in de potten tot onder de rand, let er op dat er ongeveer 2 centimeter plek onder de rand blijft.
  8. Voeg het stukje vanillestokje toe.
  9. Giet de honingsiroop, het mengsel van water en honing dat we net gekookt hebben, in de potten. Ook hier moet er ongeveer 1 centimeter onder de rand vrij blijven.
  10. Sluit de weck of jampotten goed af. Eventueel kun je de potten tien minuten op z’n kop zetten, daarna goed draaien en verder af laten koelen.

Houdbaarheid

Deze ingemaakte kersen kun je in de koelkast maximaal 1 week bewaren als de pot geopend is.

Is de pot nog gesloten, dan kun je deze op een donkere, koele plek maximaal 6 maanden bewaren.

Als je de poten met de ingemaakte kersen invriest, dan kun je deze maximaal 3 maanden bewaren. Gebruik dan wel weckpotten of jampotten die geschikt zijn voior de vriezer, en laat ze goed afkoelen voordat je de potten invriest.

Deel ons op social media