Kersenjam maken
Kersenjam maken, dat is lekker op de boterham of op een beschuitje, maar ook lekker door desserts of door de vanillevla. En je kunt er natuurlijk een taart mee decoreren.
Jam van kersen is bijzonder lekker en gevarieerd, want je kunt de jam natuurlijk van verschillende soorten kersen maken, en de smaak is dan ook telkens weer anders.
Kijk maar eens in gespecialiseerde winkels die jam en marmelade verkopen, hoeveel soorten er eigenlijk wel niet zijn.
En al dat lekkers kun je gewoon thuis maken met de onderstaande recepten. Welke soort kersen je gebruikt, laten we helemaal aan jezelf over.
[wp_ad_camp_1]
Kersenjam maken
Deze kersenjam, waaraan geleisuiker is toegevoegd, kun je met alle soorten kersen maken. De jam is heerlijk met zwarte kersen, echt de smaak van de zomer, maar ook met bijvoorbeeld gele kersen.
Ingrediënten
1 Kilo Kersen
1 Kilo Geleisuiker
3 Eetlepels vers geperst citroensap
3 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten
Bereiding
- Eerst het meest vervelende, de kersen wassen en dan ontpitten. Dit kun je doen door de kersen doormidden te snijden en de pit er dan uit te halen, maar je kun het ook doen met een kersenontpitter.
- Dan een bordje in de koelkast plaatsen.
- Doe de kersen met aanhangend water in een pan.
- Voeg de geleisuiker toe, en doe de deksel op de pan. Laat dit een paar uur staan.
- Citroensap toevoegen, en de kersen op een laag vuur aan de kook brengen.
- Laat de jam ongeveer 4 minuten zacht borrelend koken.
- Haal het bordje uit de koelkast en doe er met een theelepel wat druppels jam op. Wacht 1 tot 2 minuten en kijk of de jam gestold is. Als de jam niet gestold is, kun je de jam nog een paar minuten koken.
- Doe de jam tot aan de rand in de jampotten, sluit af met de deksel, en draai ondersteboven. Dus met de deksel naar beneden.
- Zo laat je de jampotten 5 minuten staan.
- Draai de jampotten weer om en laat de jam nu helemaal afkoelen.
[wp_ad_camp_2]
Kersenjam zonder suiker maken
Kersenjam zonder suiker is gezonder dan de versie met suiker, en dit recept zorgt er ook voor dat de jam hetzelfde smaakt.
Ingrediënten
250 Gram Kersen
1 Eetlepel Water
1 Eetlepel Chiazaadjes
1 Eetlepel Honing
Bereiding
- De kersen wassen en ontpitten.
- Snij de kersen in stukjes, en doe de kersen samen met honing, water, en chiazaadjes in een keukenmachine.
- Maal het mengsel fijn en zet het dan gedurende 1 tot 1,5 uur afgedekte in de koelkast.
- En dan haal je de jam uit de koelkast en smeert het op je boterham. Meer werk is het niet.
Houdbaarheid kersenjam en de kersenjam zonder toegevoegde suiker
De jam met suiker kun je in een nog niet geopende pot tot wel 12 maanden houdbaar, en kun je bij kamertemperatuur bewaren. Wel bij voorkeur donker bewaren.
Is de jampot geopende, dan kun je de jam nog 3 tot 4 maanden bewaren in de koelkast. Dan wel afsluiten met de deksel.
De jam zonder toegevoegde suiker kun je nog maximaal 5 tot 7 dagen in de koelkast bewaren. Ook hier weer afsluiten met de deksel.
[wp_ad_camp_1]