Kruisbessenjam maken
Kruisbessenjam maken wordt, zoals je het in de naam al kunt lezen, van kruisbessen gemaakt. Maar, niet iedereen zal weten wat kruisbessen zijn. Het is namelijk een soort fruit, dat steeds minder te verkrijgen is.
Dit soort fruit was vooral 30 tot 40 jaar geleden erg populair, inmiddels is deze vrucht natuurlijk best wel onbekend geworden.
Dat de kruisbes zo onbekend gewordenm is, is eigenlijk ook best wel jammer, de bessen zijn namelijk bijzonder gezond.
De bijzonder smaak van de kruisbes is verantwoordelijk voor de lekkere smaak van de jam.
Als je de kruisbessenjam wilt maken dan moet je op een paar dingen letten.
De kruisbes is namelijk niet al te vaak verkrijgbaar in de winkel, vaak heb je meer kans als je op de markt kijkt, waar eerder vergeten groenten en vergeten fruit wordt aangeboden.
Let er ook op dat je rode Kruisbessen koopt, deze hebben namelijk een betere smaak dat de witte kruisbessen. Ze zijn wat zoeter en daardoor ook beter geschikt om er jam van te maken.
[wp_ad_camp_1]
Kruisbessenjam maken
Dit recept voor kruisbessenjam is genoeg voor 500 gram jam, ongeveer 1 jampot vol.
Je kunt hiervoor het beste verse rode Kruisbessen gebruiken. Als je zelf een struik in de tuin hebt staan, oogst de bessen dan niet te vroeg, maar laat ze goed rijpen aan de struik.
De kruisbessen goed afspoelen met koud water, en natuurlijk alle bessen ontdoen van takjes en dergelijke
Dit recept wordt in een verhouding van 1:1 gemaakt, dus 1 deel kruisbessen en deel suiker.
Ingrediënten
500 Gram Rode kruisbessen
500 Gram geleisuiker
Water
1 tot 2 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten
Bereiding
- Maak de kruisbessen onder koud water schoon, verwijder kroontjes en takjes, snij de bessen in kleine stukjes. Als je geen zin hebt om de kruisbessen klein te snijden, dan kun je deze ook met een staafmixer klein maken.
- Doe de klein gemaakte vruchten in en schotel, weeg de suiker goed af, en voeg deze bij de vrucht.
- Meng alles goed door elkaar.
- Doe het kruisbessen-suiker mengsel in de pan, en breng dit aan de kook.
- Let op je moet dit altijd goed blijven roeren, voeg een klein beetje water bij het mengsel in de pan.
- Roer nu zolang totdat de jam langzaam begint te borrelen.
- Laat dit gedurende ongeveer 5 tot 10 minuten koken.
- Vul de kruisbessenjam in de jampotjes, vul deze aan de rand.
- Sluit de potjes goed af met de deksel.
- Onderste boven op een theedoek gedurende 10 minuten laten afkoelen, dan weer rechtop draaien, en helemaal laten afkoelen.
[wp_ad_camp_2]
Kruisbessenjam zonder suiker maken
Dit recept voor kruisbessenjam is genoeg voor ongeveer 500 gram jam.
Let op dit is een recept voor kruisbessenjam zonder toegevoegde suikers.
Ingrediënten
500 Gram Rode kruisbessen
2 Theelepels Agaragar
Water
1 tot 2 Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotjes
Bereiding
- Was de Kruisbessen onder koud water af.
- Snij de bessen in stukjes, deze kun je ook met een stafmixer klein maken.
- Doe nu water en de bessen in een pan en breng dit voor 10 tot 15 minuten aan de kok.
- Voeg nu de twee eetlepels agaragar bij het mengsel uit water en de kruisbessen.
- Roer dit nu goed door en laat het voor 2 tot 3 minuten koken.
- Giet de jam in de jampot tot aan de rand, draai de deksel op de jampot, en plaats de jampot met de deksel naar beneden op een theedoek. Ongeveer 10 minuten laten afkoelen, dan weer omdraaien met de deksel naar boven, en verder laten afkoelen.
Houdbaarheid kruisbessenjam en de jam zonder toegevoegde suiker
De jam met toegevoegde suiker, dus met geleisuiker, is afgesloten 12 maanden houdbaar.
Is deze geopend dan kun je deze nog 3 tot 4 maanden in de koelkast bewaren. Vanzelfsprekend wel afsluiten met de deksel
De jam met agaragar moet in de koelkast bewaard worden, en is daar maximaal 10 dagen houdbaar. Ook al is de jampot nog niet geopend!
[wp_ad_camp_1]