Paprika inmaken
Paprika inmaken kun je in het zuur, of in goede olie. De smaak verschilkt daarna wat van elkaar, want olie smaakt natuurlijk anders dan in het zuur, maar beide is lekker en kan lang bewaard worden.
Verder maakt het niet uit welke kleur paprika je wilt inmaken. Je kunt bijvoorbeeld ook een combinatie van de verschillende kleuren inmaken.
Vergeet dan overigens niet de speciale kleuren, want naast rood, groen en geel bestaan er nog een aantal kleure, die je echter niet vaak ziet.
Maak je verschillende kleuren in dan staan dat natuurlijk wel erg goed in een pot.
Ook kun je, zowel bij olie als bij zuur, nog verschillende smaakmakers aan toevoegen. Daardoor wordt de smaak toch eeer iets anders, maar dit is wel afhankelijk van hoe sterk de smaak van de smaakmakers is.
Als smaakmaker kun je toevoegen:
- Witte peperkorrel
- Gedroogde oregano
- Mosterdzaad
- Gedroogde chilivlokken
- Zilveruitjes
- Schoon gemaakte teentjes knoflook.
[wp_ad_camp_1]
Paprika inmaken
Paprika inmaken doen we in het onderstaande recept in het zuur, met een beetje rietsuiker. In plaats van rietsuiker kun je overigens ook kristalsuiker gebruiken, maar wij vinden de smaak met rietsuiker net iets verfijnder.
Ingrediënten
9 Rode Paprika's
1 Liter Azijn naar smaak
500 Milliliter Water
3 Eetlepels Rietsuiker
0,5 Eetlepel Zout
Mosterdzaad
Gedroogde Chilivlokken
Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten of weckpotten
Bereiding
- Doe de azijn, het water, de rietsuiker, en het zout in een pan, en breng het aan de kook. Gedurende 8 minuten zachtjes laten koken.
- De paprika's wassen. Zaad en zaadlijsten verwijderen, en de paprika's daarna in stukken snijden.
- De stukken in de jampotten of weckpotten doen, en ietwat aandrukken met de handen.
- Mosterdzaad en chilivlokken toevoegen, en het mengsel uit de pan warm over de vulling gieten.
- Schud voorzichtig met de jampotten of weckpotten, zodat gevangen lucht kan ontsnappen.
- Deksel erop doen, en 15 minuten met de deksel naar beneden op een theedoek laten afkoelen.
- Omdraaien, met de deksel naar boven, en helemaal laten afkoelen.
Ingemaakte paprika in het zoetzuur kun 6 maanden tot een jaar bewaren, mits donker bewaard.
Is een jampot of weckpot geopend, moet je het in de koelkast bewaren. Het is dan maximaal een maand houdbaar.
[wp_ad_camp_1]
Paprika in olie inmaken
Paprika in olie inmaken is een andere bewaarmethode, want in olie bederft alles zeer langzaam. Welke olie je hiervoor gebruikt ligt voornamelijk aan je eigen voorkeur.
In principe is iedere oliesoort die eetbaar is, mogelijk.
Ingrediënten
3 grote Rode paprika's
3 grote Gele paprika's
3 grote Groene paprika's
1 Theelepel Gedroogde Oregano
Redelijk veel olijfolie
2 eetlepels Azijn
Zeezout
Versgemalen Zwarte Peper
Schoongemaakte en gesteriliseerde jampotten of weckpotten
Bereiding
- De oven voor verwarmen op 200 graden.
- De paprika's in een ovenschaal doen, invetten is niet nodig, en de ovenschaal gedurende 25 tot 30 minuten in de oven plaatsen.
- Laat daarna de paprika's eerst afkoelen, dan kan de schil er beter vanaf gehaald worden.
- Open snijden, zaad en zaadlijsten verwijderen.
- Verwijder met een scherp mesje ook de schil van de paprika's.
- In reepjes snijden en in een kom doen.
- Strooi de oregano erover, het zeezout, en de zwarte peper.
- Meng er vervolgens twee eetlepels olijfolie door. Doe dit wel voorzichtig.
- Schep het mengsel in jampotten of weckpotten, en giet de olijfolie erbij tot aan de rand.
- Met de deksel afsluiten, en in de koelkast bewaren.
De paprika is ongeveer een maand houdbaar.
Haal je wat paprika uit een jampot of weckpot, vul dan weer wat lijfolie bij. Dan blijven de paprikareepjes bedekt.
[wp_ad_camp_1]