Site Overlay
Rumtopf maken

Rumtopf maken

Rumtopf is diep geworteld in de Duitse cultuur en wordt al eeuwenlang gemaakt in huizen door het hele land. Het woord “rumtopf” betekent letterlijk “rum pot” en verwijst naar de traditionele aardewerken pot waarin het fruit en de rum worden gemengd en gefermenteerd. Deze pot wordt zorgvuldig gevuld met een verscheidenheid aan seizoensfruit, suiker en rum, waarna het geheel wordt afgedekt en enkele weken tot maanden wordt bewaard om te rijpen.

Het geheim zit in de kwaliteit van de ingrediënten en het fermentatieproces. Vers fruit, rijp en sappig, wordt zorgvuldig geselecteerd en in de pot geplaatst. Vervolgens wordt suiker toegevoegd om het fruit te conserveren en de natuurlijke zoetheid te benadrukken. Tot slot wordt er rum aan toegevoegd, waardoor de vruchten doordrenkt raken met de rijke smaak en aroma van deze sterke drank.

Het fermentatieproces is een cruciale stap in het maken van rumtopf. Gedurende enkele weken of zelfs maanden wordt de pot bewaard op een koele en donkere plaats, zodat de vruchten hun smaken kunnen vrijgeven en de rum kan infuseren met hun heerlijke aroma’s. Dit langzame proces zorgt voor een diepe en complexe smaak, waarbij elke vrucht zijn unieke karakter behoudt en bijdraagt aan het geheel.

Wat het zo bijzonder maakt, is niet alleen de smaak, maar ook het gevoel van traditie en ambachtelijkheid dat ermee gepaard gaat. Het maken van rumtopf is een activiteit die families en vrienden samenbrengt, waarbij ze samen fruit selecteren, snijden en in de pot plaatsen. Het is een eerbetoon aan de overvloed van de natuur en de rijke culinaire geschiedenis van Duitsland.

klein

Recept rumtopf maken

Rumtopf maken vereist wat geduld en voorbereiding, maar het resultaat is zeker de moeite waard.
Voorbereidingstijd 29 minuten
Fermenteertijd 42 dagen
Gang Bijgerecht
Keuken Duits
Porties 1 Portie
calorieën 350 kcal

BENODIGDHEDEN

 • Rumtopf

Ingrediënten
  

 • Een grote glazen pot met deksel of een echte rumtopf, die meestal van aardewerk zijn
 • Vers fruit zoals aardbeien kersen, perziken, abrikozen, enz.
 • Suiker
 • Rum

Instructies
 

 • Was en snij het fruit in stukjes. Verwijder eventuele pitten of kernen, afhankelijk van het fruit dat je gebruikt.
 • Voeg een laag fruit toe aan de pot en bedek deze met een laag suiker. De verhouding fruit tot suiker moet ongeveer 2:1 zijn.
 • Herhaal dit proces met de rest van het fruit, waarbij je elke laag bedekt met suiker.
 • Giet vervolgens de rum over het fruit en zorg ervoor dat het fruit volledig bedekt is.
 • Sluit de pot goed af met het deksel en plaats deze op een koele, donkere plaats.
 • Laat de rumtopf minstens 4 tot 6 weken fermenteren. Gedurende deze tijd zullen de smaken zich ontwikkelen en vermengen.
 • Schud de pot af en toe voorzichtig om de smaken gelijkmatig te verdelen.
Trefwoord Rumptopf maken

Houdbaarheid van rumtopf

Rumtopf kan lang meegaan als het op de juiste manier wordt bewaard. Het is belangrijk om de pot goed af te sluiten en op een koele en donkere plaats te bewaren, zoals een kelder of een voorraadkast. Op deze manier blijft de kwaliteit behouden en kunnen de smaken zich verder ontwikkelen.

Het is aan te raden om de rumtopf binnen een jaar te consumeren voor de beste smaakervaring. Na verloop van tijd kunnen de vruchten zachter worden en hun textuur verliezen. Het drinken na enkele maanden geeft echter al een heerlijke en volle smaak.

Om de houdbaarheid te verlengen, kun je ervoor kiezen het in kleinere flessen over te gieten en deze in de koelkast te bewaren. Op deze manier kun je de rumtopf langer vers houden en er langer van genieten.

Deel ons op social media