Snijbiet invriezen

Snijbiet invriezen
9 september 2021
Geschreven door
Jay Cece

Snijbiet invriezen, een groente die een tijd lang niet erg veel gegeten werd in Nederland, en dus ook niet vaak werd ingevroren.

Een beetje een vergeten groente dus. Tegenwoordig wordt snijbiet langzaam maar zeker steeds meer populair, en wordt deze groente ook steeds vaker gewoon in de supermarkt aangeboden.

Overigens wordt vaak gezegd dat snijbiet hetzelfde is als warmoes, maar dit zijn twee verschillende groenten, die toevalligerwijs beide wat in de vergetelheid geraakt waren.

Als je snijbiet in de supermarkt koopt, moet je vooral opletten dat de bladeren stevig zijn, en geen plekken bevatten.

Thuis bewaar je de groente het beste in de koelkast, maar niet in een afgesloten plastic zak. Beter is het om de snijbiet dezelfde dag te eten, of uiterlijk de volgende dag.

[wp_ad_camp_1]

Snijbiet schoonmaken

Snijbiet schoonmaken wordt vaak als lastig gezien, en dat komt omdat tijdens de bereiding van deze groente de stelen en het blad een andere bereidingstijd hebben. De stelen hebben langer nodig, bij het blad lijkt de bereiding veel op spinazie.

Bij het schoonmaken moet je beide dus scheiden. Snij het blad simpelweg aan de onderkant van het blad van de stelen.

Snij aan de onderkant van de stelen een klein stukje er vanaf, en gooi dat weg. Vaak is de kant waar de snijbiet van de wortel is gesneden de steel een beetje ingedroogd.

Zowel de stelen als het blad goed wassen onder koud water, en vervolgens de stelen aan stukjes snijden.

Het blad mag gesneden worden, maar echt nodig is het niet.

Lees ook  Paksoi invriezen

Snijbiet invriezen

Bij Snijbiet invriezen kan het soms handig zijn om het blad en de stelen apart in te vriezen. Zo kun je na het ontdooien de stelen langer laten koken, en het blad later toevoegen.

Zou je dit in één diepvrieszak of diepvriesbak invriezen, wordt de verschillende bereidingstijd lastig.

Ingrediënten

1 Kilo Snijbiet

Bereiding

  1. De stelen in stukken snijden, en eventueel het blad.
  2. Was beide delen van deze groente goed.
  3. Als je beide apart wilt verpakken heb je 2 pannen met kokend water nodig, anders slechts één.
  4. Doe de groente in het kokende water en blancheer het gedurende 2 tot 3 minuten.
  5. Meteen afspoelen onder de koude kraan, en goed laten uitlekken.
  6. Verpakken in diepvriesbakken of diepvrieszakken, en luchtdicht afsluiten.
  7. Plak er een sticker op met naam en invriesdatum, en vries de groente gedurende 24 uur in de vriezer in.

[wp_ad_camp_1]

Uit de vriezer halen

Snijbiet kun je het beste langzaam laten ontdooien in de koelkast, of direct aan de kook brengen.

Snijbiet bewaren

Ingevroren Snijbiet kan ongeveer een jaar in de vriezer bewaard worden.

Verse snijbiet kan echter niet lang bewaard worden, omdat het blad en de stelen vrij snel slap worden, en dan wordt de groente al snel minder lekker.

De groente is dan ook maximaal 2 tot 3 dagen houdbaar in de koelkast.

[wp_ad_camp_1]