Sperziebonen inmaken

Sperziebonen inmaken

Sperziebonen inmaken kun je op verschillende manieren, maar de traditionale manier vinden de meesten nog altijd de lekkerste.

Daarbij is het belangrijk, net als bij het invriezen van deze bonen, om de sperziebonen op de juiste manier schoon te maken.

Natuurlijk haal je de bonen af door een kleine stukje van de onderkant en van de bovenkant van iedere boon te snijden. Dit is de kant waar de boon aan de steel heeft gezeten, en de kant waar een klein staartje aan de boon zit. Dit wordt meestal ook inderdaad de staart van de boon genoemd.

Dan moeten we kijken of er draden aan de bonen zitten. Dit is bij moderne rassen vaak niet het geval, en vaak bij ouderwetse rassen juist wel het geval.

Kijk met een scherp mesje op de rand van de twee helften van de peulvrucht, dit kun je met het blote oog zien, of je hier de draad eraf kunt trekken. Daartoe duw je het mesje aan het einde van de boon in de rand tussen de twee helften, en kijkt of je met één beweging de draad eruit kunt trekken.

Geen draad? Geen probleem. Wel een draad, de andere bonen moeten op dezelfde manier van de draden bevrijd worden.

[wp_ad_camp_1]

Sperziebonen inmaken

In dit recept maken we de sperziebonen op een traditionele manier in. Overigens worden sperziebonen ook wel boontjes of groene bonen genoemd, en deze manier van inmaken lijkt veel op de bonen die je in de winkel in blik kunt kopen.

Ingrediënten

Lees ook  Groene tomaten inmaken

Sperziebonen
Water
Schoongemaakte en gesteriliseerde weckpotten

Bereiding

  1. Maak de bonen zoals hierboven omschreven is schoon.
  2. Breng ruim water aan de kook, voeg de bonen toe, en laat de sperziebonen ongeveer 3 minuten koken.
  3. Afgieten en de sperziebonen in de weckpotten doen.
  4. Schoon water aan de kook brengen, bijvoorbeeld in een waterkoker.
  5. Vul de weckpotten met het gekookte water tot 2 centimeter onder de rand.
  6. De weckpotten afsluiten en in een inmaakketel op 100 graden gedurende 120 minuten inmaken.

Ingemaakte sperziebonen moet donker bewaard worden. Omdat weckpotten meestal doorzichtig zijn, moeten de bonen in een kast of kelder bewaard worden.

De bonen kunnen dan gerust een jaar bewaard worden, zolang de weckpotten afgesloten zijn.

Is een weckpot geopend kunnen de bonen nog 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaard worden.

[wp_ad_camp_1]