Vijgen drogen

Vijgen drogen
27 februari 2021
Geschreven door
Jay Cece

Vijgen drogen, je kent deze lekkernij vast wel, want je kunt gedroogde vijgen in de meeste supermarkten kopen. Verse vijgen, die je in het voorjaar en de zomer gewoon kunt kopen in de supermarkt en bij de groenteboer, kun je vanzelfsprekend ook drogen.

De smaak is dan wat intensiever dan de smaak van de gedroogde vijgen uit de supermarkt, en ze zijn vaak wat groter.

Gedroogde vijgen kun je goed als snack eten, ze zijn bijvoorbeeld veel gezonder dan chips en dergelijke, en minstens net zo lekker.

Als de vijgen nog niet helemaal rijp zijn, kan het verstandig zijn om het fruit 45 tot 650 minuten te blancheren. Dat doe je als de schil nog hard is.

Is de schil niet hard en de vijg dus rijp, dan hoef je het fruit niet te blancheren.

Als je ze blancheert, spoel de vijgen dan meteen na het blancheren af onder de koude kraan. Daarmee stop je het kookproces, en worden de vijgen als je ze na het blancheren droogt, niet te zacht.

[wp_ad_camp_1]

Vijgen drogen in de voedseldroger

Verse vijgen zijn veel groter dan de gedroogde vijgen die je in de winkel kunt kopen, daarom moeten we het fruit eerst in vier stukken snijden. Anders zou het fruit niet in de voedseldroger passen.

Ook na het drogen zijn de zelf gedroogde vijgen groter dan de gekochte versie.

Ze zien er na het drogen dus ook anders uit dan de gedroogde vijgen uit de winkel, maar de smaak is veel intensiever.

Ingrediënten

10 Verse Vijgen

Bereiding

  1. Was de vijgen en dep ze droog met keukenpapier.
  2. Snij dus de vijgen in vier stukken, en leg ze met de schil naar beneden op het rooster in de voedseldroger.
  3. De voedseldroger zette we op 60 graden.
  4. Het drogen gaat ongeveer tussen de 16 en 26 uur duren, maar je hebt er verder geen omkijken naar.
  5. Na het drogen helemaal laten afkoelen tot op kamertemperatuur.
Lees ook  Maïs drogen

[wp_ad_camp_2]

Vijgen voldoende gedroogd?

Hoe weet je nu of de vijgen voldoende gedroogd zijn?

Neem twee of drie gedroogde vijgen, laat ze even afkoelen, en neem ze dan in een hand.
Knijp de hand samen tot een vuist, en haal het fruit weer uit de vuist.
Als de partjes vijg makkelijk weer loslaten, zijn ze voldoende gedroogd. Zo niet moet je nog even terug doen in de voedseldroger om te drogen.

Gedroogde vijgen bewaren

Gedroogde vijgen moet je droog en donker bewaren.

Bij voorkeur niet in de koelkast, maar in een voorraadbus die in een kast bewaard wordt.

Dit gedroogde fruit kun je normaal gesproken 4 tot 8 maanden bewaren, mits droog en donker bewaard.

Droog de vijgen in de oven

Vijgen kun je ook in een oven drogen, maar de droogmethode is ietwat anders.

Ingrediënten
10 Verse Vijgen

Bereiding

  1. Oven verwarmen op 60 graden, en de bakplaat met bakpapier bekleden.
  2. De vijgen wassen en droog deppen met keukenpapier.
  3. Haal de stelen van het fruit, en snij iedere vijg doormidden in de lengte, of in vieren.
  4. Leg het fruit met de schil naar onderen op het bakpapier.
  5. Doe de bakplaat in de oven, en droog de vijgen in ongeveer 10 uur.

[wp_ad_camp_1]