Zoete chilisaus maken

Zoete chilisaus maken is ontzettend makkelijk en je kunt de saus zelfs naar eigen smaak maken.
Wil je de saus dus wat pittiger of wat zoeter, dan kun je dit gewoon naar eigen smaak variëren. En dat is dus heel wat anders dan bij de saus die je kant en klaar in de winkel koopt.
Wat is chilisaus? Chilisaus is een saus op basis van chilipepers, er bestaan natuurlijk veel verschillende soorten van deze saus.
De chilisaus kan variëren tussen een milde, een zoete, een zure, of zelfs tussen een scherpe variante.
Deze saus wordt vooral in de Chinese en in de Thaise, dus in het algemeen in de Aziatische keuken veel verwerkt en gebruikt.
Maar ook in Noord- en Zuid-Amerika zijn de verschillende soorten chilisaus erg populair, deze worden dus ook in deze landen graag en veel verwerkt en gebruikt.
In ons geval heb ik hier een recept voor een zoete chilisaus. Deze saus is gemakkelijk om te maken en je kunt deze bij bijna alle gerechten eten.
[wp_ad_camp_1]
Zoete Chilisaus maken
Het recept voor deze zoete chilisaus is voldoende voor ongeveer 250 milliliter, dus voor een klein glazen flesje.
Ingrediënten
5 Rode pepers
200 Milliliter Water
150 Gram suiker
50 Milliliter azijn
3 Knoflookteentjes
1-2 Eetlepels Maizena
1 Eetlepel Gember (vers, geraspt)
Zout en peper
Schoongemaakte en gesteriliseerde jampot, klein flesje, of weckpot
Bereiding
- Maak de knoflookteentjes schoon, snij de knoflook fijn. Je kunt ze ook met een knoflookpers persen.
- Snij de chilipepers doormidden en haal de zaadjes er uit. Deze kun je natuurlijk ook laten zitten als je de saus wat pittiger wilt hebben.
- De chilipepers kun je nu ook fijn snijden.
- Doe de chilipeper, de knoflook, en de verse en geraspte gember in een schotel.
- Doe het water, de suiker, de azijn, en een klein beetje zout en peper in een pan.
- Voeg de chilipasta bij de andere ingrediënten die in de pan zitten.
- Verwarm de pan en laat het zo lang koken tot dat de suiker opgelost is.
- Voeg de chilipeper, knoflook en de gember toe.
- Proef de saus, als deze nog niet op smaak is, dan kun je nog meer pepers, gember, en knoflook toevoegen.
- Doe 1 eetlepel maizena in een bakje en vermeng dit met een klein beetje water. Roer dit door de saus heen.
- Als de saus de zelfde dikte als siroop heeft, dan kun je deze laten afkoelen en in een weckpotje, een jampotje, of in een glazen flesje gieten. Wel goed afsluiten met de deksel.
Houdbaarheid zelf gemaakte zoete chillisaus
Zelf gemaakte zoete chilisaus kun je het beste in de koelkast bewaren, hier is de saus maximaal 6 maanden houdbaar.
Als je van plan bent de chilisaus in te vriezen, dan kun je deze maximaal 3 maanden bewaren.
Als de saus erg zuur ruikt, dan kun je er zeker van zijn dat deze niet meer goed is. Dan kun je deze het beste weggooien en een nieuwe maken.
[wp_ad_camp_1]