Aardbeienjam maken

Aardbeienjam maken

Aardbeienjam maken, één van de meeste geliefde jamsoorten in Nederland, en natuurlijk ook in de meeste andere Europese landen. Heerlijk op een beschuitje, een lepeltje door de vanillevla heen, of de aardbeienjam gebruiken om een zelf gebakken taart nog lekkerder te maken.

Aardbeien worden geassocieerd met de lente, hoewel ze tegenwoordig ook in andere jaargetijden te koop zijn. Die smaak kun je op ieder moment in het jaar weer terughalen door een boterham of beschuitje met aardbeienjam te eten.

Natuurlijk kun je deze jam, en de meeste andere soorten jam, gewoon in de supermarkt kopen. Zelf maken heeft echter een voordeel, want je kunt zelf kiezen hoe je de jam maakt, met suiker of zonder suiker, of met minder suiker.

En de vele stoffen die in een gekochte jampot aardbeienjam zitten, om de jam mooi rood te laten kleuren of langer houdbaar te maken, die hoef je natuurlijk niet in je eigen gemaakte jam te gebruiken.

Eigen gemaakt smaakt niet alleen maar lekker, maar er zitten ook geen stoffen in die je liever niet wilt eten.

[wp_ad_camp_1]

Aardbeienjam maken

Aardbeienjam maken volgens een origineel recept, dus met redelijk wat geleisuiker. Dat is niet alleen voor de zoetheid belangrijk, maar door de geleisuiker wordt de jam ook geconserveerd.

Ingrediënten

900 Gram Aardbeien
1 Kilo Geleisuiker
1,5 eetlepels Vers geperst citroensap
4 Schoongemaakte en gesteriliseerde Jampotten

Bereiding

  1. Allereerst maken we de aardbeien schoon, dus kroontjes eraf en vieze plakjes wegsnijden.
  2. Dan wassen we de aardbeien goed. Dep de aardbeien zoveel mogelijk droog met keukenpapier.
  3. Doe de aardbeien in een pan, en voeg geleisuiker en citroensap toe.
  4. Verwarm de pan op een middelhoog vuur.
  5. Laat het 4 minuten koken terwijl je regelmatig blijft roeren. Het kan gaan schuimen.
  6. Na 4 minuten pan van het vuur halen, en de jam in de jampotten toen tot aan de rand.
  7. Draai de deksels erop en zet de potten 5 minuten ondersteboven. Dus met de deksel naar beneden.
  8. Na 5 minuten draai de jampotten om, met de deksel naar boven. Laat de jam nu helemaal afkoelen.
Lees ook  Bramenjam maken

[wp_ad_camp_2]

Aardbeienjam zonder suiker maken

In het bovenstaande recept zit beste wel veel geleisuiker, aardbeienjam zonder suiker maken we zonder suiker toe te voegen. Natuurlijk zit er wel van nature fruitsuiker in de gebruikte aardbeien.

Ingrediënten

200 Gram Aardbeien
1 Eetlepel Vers geperst Citroensap
1 Eetlepel Ahornsiroop
1 Theelepel Vanille essence
1 Eetlepel Chiazaad
1 Schoongemaakte en gesteriliseerde Jampot

Bereiding

  1. Maak de aardbeien schoon en was deze.
  2. Maal de aardbeien met een staafmixer fijn, en voeg citroensap, ahornsiroop, het chiazaad, en de vanille essence toe.
  3. Doe het in de jampot en doe de deksel erop.
  4. Minimaal 4 uur laten opstijven in de koelkast.

Houdbaarheid aardbeienjam en de aardbeienjam zonder toegevoegde suiker

De gewone jam, dus de versie met geleisuiker, is afgesloten tot wel 12 maanden houdbaar. De afgesloten potten kun je gewoon bij kamertemperatuur bewaren. Wel kun je het beste de potten donker bewaren, dus in de keukenkast of in een voorraadkast.

Is de jampot geopend, dan moet je de jam in de koelkast bewaren. Wel met de deskel erop gedraaid. De jam blijft in d ekoelkast maximaal 3 tot 4 maanden goed.

De jam zonder toegevoegde suiker kun je geopend of niet geopend nog een week bewaren in de koelkast. Door het ontbreken van suiker wordt de jam niet geconserveerd.

[wp_ad_camp_1]