Ratatouille inmaken

Ratatouille inmaken

Ratatouille inmaken, een complete maaltijd, of liever gezegd een Franse stoofschotel van diverse groenten. Daarbij hoef je thuis natuurlijk niet het exacte recept voor ratatouille te volgen, en kun je gerust wat groenten toevoegen of weglaten.

Van oorsprong werden in het recept de groenten gebruikt die beschikbaar waren, en dat kun je vanzelfsprekend nog steeds doen.

In het recept hieronder maken we niet alleen de ratatouille in, maar koken eerst het gerecht volgens het originele recept.

Wil je hier wat mee variëren, voeg dan eens wat in stukjes gesneden sperziebonen of snijbonen toe. Dit wordt in sommige delen van Frankrijk vaker gedaan.

[wp_ad_camp_1]

Ratatouille inmaken

In dit recept maken we eerst de ratatouille, omdat het dan eigenlijk makkelijker is om het meteen in te maken. Zo verlies je minder vitaminen en dergelijke, dan bij het herhaald warm maken.

Want dat moet je doen als je het gerecht eerst laat afkoelen, om het vervolgens in te maken.

Ingrediënten

4 Uien
1 Courgette
1 Aubergine
10 Tomaten
2 Theelepels Gedroogde Rozemarijn
2 Theelepels Gedroogde Tijm
1 Gele Paprika
1 Rode Paprika
Olijfolie
Water
Schoongemaakte en gesteriliseerde weckpotten

Bereiding

  1. De uien schoonmaken en in stukjes snijden
  2. De groenten goed wassen.
  3. De aubergine in blokjes snijden.
  4. De paprika's met een dunschiller schillen, zaad en zaadlijsten verwijderen. Vervolgens de paprika's in blokjes snijden.
  5. De courgette in blokjes snijden.
  6. Doe wat olijfolie in een gewone grote pan, en fruit hierin de stukjes ui in ongeveer 4 minuten.
  7. Aubergine en paprika toevoegen, en een paar minuten laten meebakken.
  8. Rozemarijn en tijm toevoegen en ook een paar minuten mee laten bakken.
  9. Voeg de courgette toe.
  10. Doe ruim water in een andere pan en breng dit aan de kook.
  11. Snij met een scherp mesje een kruis in de bovenkant van alle tomaten, en doe de tomaten gedurende 15 seconden in het kokende water.
  12. Haal de tomaten er meteen weer uit en hou ze onder koud stromend water.
  13. Nu kun je met een scherp mesje het vel er makkelijk af halen.
  14. De tomaten snijden we vervolgens in blokjes, en die voegen we toe aan de ratatouille.
  15. Laat het mengsel nog 5 minuten koken, en vul het dan in de weckpotten.
  16. Sluiten de potten af met ringen en klemmen.
  17. Weck de potten in een inmaakketel op 100 graden, gedurende 120 minuten.
Lees ook  Aardbeien inmaken

Ingemaakte ratatouille moet donker bewaard worden.

Zolang de weckpotten gesloten zijn, kunnen deze 8 tot 12 maanden bewaard worden.

Als een weckpot geopend is, de ratatouille bij voorkeur dezelfde dag warm maken op een laag vuur of in de magnetron. Anders is het nog 2 dagen houdbaar in de koelkast.

[wp_ad_camp_1]