Tuinbonen invriezen

Tuinbonen invriezen is een betere bewaarmethode, want de smaak van deze bonen blijft beter bewaard. Natuurlijk kun je tuinbonen ook uit de vriezer van de supermarkt kopen, of uit blik of glazen pot.
Vooral bij blik of glazen pot is de smaak van de bonen ietwat minder, de voorkeur gaat dan ook duidelijk naar of het zelf invriezen van verse tuinbonen, of het kopen van diepvriesbonen uit de supermarkt. Want deze zijn meestal ook van goede kwaliteit.
Doordat de bonen als ze nog in de peul zitten, wordt er helaas steeds minder verse tuinbonen aangeboden. Het neemt immers best wel veel ruimte in beslag, en dat is ook het geval als je deze bonen in de koelkast wilt bewaren.
Daarom kun je het beste de bonen direct invriezen nadat je ze gekocht hebt, of geoogst hebt als je deze tuinbonen in eigen moestuin hebt gekweekt.
Je hebt overigens ongeveer een kilo verse en ongedopte tuinbonen per persoon nodig, of iets minder bij kleine eters. Daarvan hou je tussen de 250 en 350 gram over als de bonen gedopt zijn.
En dat is genoeg voor één persoon.
Overigens, mocht je geen moestuin hebben, kun je deze gezonde groente vaak erg goed op de markt kopen.
Tuinbonen schoonmaken
Tuinbonen moeten eerst schoon gemaakt worden, oftewel uit de peulen gehaald worden. De peulen kunnen niet gegeten worden, daar kun je zelfs behoorlijk last van krijgen.
Druk dus met de vingers aan beide zijden van de peulen, daar waar de peulhelften aan elkaar zitten maar dan een beetje aan het einde van de peul, en waar je een soort draad over de lengte ziet lopen.
Is de peul rijp dan kun je hem zo open duwenn, anders voorzichtig met een mesje helpen. Maar niet te diep snijden, anders kun je tuinbonen die er in zitten niet meer gebruiken,
Als de peul open is kun je de tuinbonen er makkelijk uithalen, en in een bakje of vergiet doen.
Vanzelfsprekend is het aan te bevelen de bonen nog te wassen.
[wp_ad_camp_1]
Tuinbonen invriezen
Tuinbonen invriezen doe je door de bonen eerst kort te blancheren. Na dit blancheren kunnen ze ingevroren worden.
Zou je de bonen niet blancheren, dan kun je de tuinbonen slechts een paar maanden in de vriezer bewaren. Met blancheren 3 tot 4 maanden, dus dat scheelt nogal.
Ingrediënten
4 Kilo ongedopte Tuinbonen, of ongeveer een kilo tot 1400 gram gedopte tuinbonen
Bereiding
- De tuinbonen doppen en wassen.
- In een pan doen met water, zodat de bonen net onder water staan.
- Aan de kook brengen, en 2 tot 3 minuten laten blancheren.
- Afgieten in een vergiet en meteen afspoelen met koud stromend water.
- Goed laten uitlekken en droog deppen met keukenpapier. Zo voorkom je ijskristallen, en blijft de smaak en textuur goed tijdens invriezen en ontdooien.
- In diepvrieszakjes doen, of in diepvriesbakken.
- Luchtdicht afsluiten en voorzien van een etiket met daarom de naam van de groente, en de invresdatum.
- Bij voorkeur in het invriesvak van de vriezer plaatsen, heeft jouw vriezer geen invriesvak dan gewoon in de vriezer.
- Laat deze groente minimaal 24 uur invriezen.
[wp_ad_camp_1]
Uit de vriezer halen
Tuinbonen hoef je niet eerst te ontdooien na het invriezen, maar kun je meteen voorzichtig toevoegen aan kokend water.
Je moet ze dan nog 5 tot 10 minuten laten koken, afhankelijk van hoe beetgaar je ze wilt.
Tuinbonen bewaren
Tuinbonen kun je het beste direct bereiden, maar moet je ze toch bewaren, dan het beste in de peul bewaren. In de koelkast of in de kelder, maar dit neemt natuurlijk wel wat plaats in beslag.
Ze blijven dan overigens nog 4 dagen goed, terwijl gedopte tuinbonen slechts 1 tot maximaal 2 dagen goed blijven in de koelkast.
In de vriezer blijft deze groente 3 tot 4 maanden goed.
Gekookte bonen kun je in de koelkast nog 1 tot 2 dagen bewaren, maar dan wel in een afgesloten bakje.
[wp_ad_camp_1]