Site Overlay
Ananas drogen

Ananas drogen

Ananas drogen is één van de bewaarmethoden die je het beste kun gebruiken als je van plan bent het fruit wat langer te bewaren.

Gedroogde ananas is natuurlijk niet al te bekend, hoewel sommigen graag de gekonfijte ananas eten, maar ook dit soort gedroogd fruit wordt steeds populairder in Nederland.

Gedroogde ananas kun je als snack eten, maar je kun deze natuurlijk ook in je yoghurt doen of bij je ontbijt eten.

Let er wel altijd op dat je een rijpe ananas nodig hebt om te drogen. Is de ananas namelijk nog niet rijp, dan proef je dat als je het fruit gedroogd hebt.

Ananas drogen in de voedseldroger


Ananas in de voedseldroger drogen is natuurlijk super gemakkelijk, maar je hebt er wel een voedseldroger voor nodig. Maar, deze kun al voor onder de 100 euro kopen.

Het drogen van de ananas kan tussen de 8 en de 15 uur duren. En dat is weer afhankelijk van de temperatuur, maar ook aan de hoeveelheid sap die in het fruit zit.

Snij de ananas wel in wat dikker pakken, hierdoor heb je namelijk wat meer ruimte in de voedseldroger over. Je zult tijdens het drogen zien dat de plakken steeds dunner worden.

Voor het drogen kun je ook ananas uit blik gebruiken, maar zelf vinden wij verse ananas lekkerder.

Het voordeel van ananas uit blik is dat hier het harde gedeelte al uit is gehaald, en het fruit al in plakken is gesneden. Nadeel is dat het fruit vaak wat zoeter gemaakt is.

Gebruik je toch een verse ananas? Dan moet je hier als eerstes de schil eraf snijden. En het middelste stuk, dat vrij hard is, moet je er ook nog uitsnijden. Daarna moet je de ananas in plakken van ongeveer een centimeter dik snijden.

Ingrediënten

Verse ananas of ananas uit het blik
1 Citroen

Bereiding

  1. Maak eventueel de ananas schoon en snij deze in plakken. Heb je ananas uit blik, laat deze dan goed uitlekken.
  2. Snij de citroen doormidden, pers het citroensap eruit.
  3. Besprenkel de plakken ananas met wat citroensap. Dit voorkomt verkleuring van de plakken. Als deze er bruin uitzien, ziet het er minder smakelijk uit.
  4. Snij een stuk bakpapier op maat van het rooster uit de voedseldroger.
  5. Verdeel nu de verse ananas of de ananas uit het blik op het bakpapier.
  6. Stel de voedseldroger op 55 graden, het drogen van het fruit duurt nu ongeveer 8 tot 15 uur.
  7. Om de 2 tot 3 uur moet je de ananas plakken omdraaien.

Ananas voldoende gedroogd?

Als de ananas niet meer aan je handen blijft plakken, dan kun je zeker zijn dat de ananas goed gedroogd is.

Blijft de ananas nog plakken, dan kun je deze het beste nog wat verder drogen.

Gedroogde Ananas bewaren

De gedoogde ananas kun je het beste droog en donker bewaren.
Als je het fruit bij licht of zonlicht bewaart, dan kan het fruit verkleuren.

Let er ook op dat het fruit voor vocht beschermd bewaart, wordt, dit kan namelijk voor schimmel zorgen.

Ananas Drogen in de oven

Nadat je nu weet hoe je de ananas in de voedseldroger kun drogen, laten we weten hoe je het fruit in de oven kunt drogen.

Ingrediënten

Verse ananas
Citroen

Bereiding

  1. Het drogen van de ananas in de oven is niet veel anders dan als je deze in de voedseldroger droogt.
  2. Schil de ananas, snij het harde gedeelte uit de midden van de ananas . Als je dit gedaan hebt, kun je de ananas in plakken van ongeveer 1 cm snijden.
  3. Pers het citroensap uit de citroen, verdeel deze over de plakken ananas.
  4. Verwarm de oven op 50 graden.
  5. Snij een stuk bakpapier op maat van het rooster uit de oven.
  6. Verdeel de ananas plakken op het rooster, doe het rooster in de oven en laat de duur van de oven op een kier staan.
  7. Het drogen van de ananas in de oven kan nu tussen 4 en 8 uur duren.
Deel ons op social media