Artisjok invriezen
Artisjok invriezen is één van de betere manieren om deze dure groente langer houdbaar te maken.
Daarbij komt dat artisjokken niet echt lang in de koelkast bewaard kunnen worden, en ook niet buiten de koelkast.
Ook gekookte artisjokken kunnen buiten de vriezer niet echt lang bewaard worden, en drogen of inmaken is ook al niet echt een goede optie.
Meestal is invriezen of opeten de enige mogelijkheid.
[wp_ad_camp_1]
Artisjok schoonmaken
Artisjok schoonmaken doe je als volgt:
- Sommige artisjokken hebben scherp en puntige bladeren. Deze bladeren kun je met een goede schaar eventueel bijknippen of afsnijden met een mes.
- De dikke steel bij de steelaanzet afsnijden. Bij verse artisjokken kun je soms de stelen gewoon eraf breken.
- Daarna de artisjok grondig wassen.
- Nu kan de artisjok gekookt worden, tenzij je alleen het hart wilt overhouden. Maar dat is een ander verhaal en is voor het invriezen niet belangrijk.
Artisjok invriezen
Artisjok invriezen doe je door de luxe groente eerst kort te blancheren.
Ingrediënten
4 Artisjokken
Bereiding
- De artisjokken schoonmaken en wassen.
- Ruim water in een pan aan de kook brengen, en als het water kookt de artisjokken voorzichtig in het water leggen.
- Laat de artisjokken gedurende 3 minuten koken, en spoel ze daarna onder koud stromend water af. Zo stopt het kookproces.
- Droog deppen met keukenpapier.
- Verpakken in diepvriesbakjes of diepvrieszakken, luchtdicht afsluiten, en er een etiket opplakken met invriesdatum en naam.
- Leg de artisjokken in de vriezer, en laat de groente daar een dag invriezen.
[wp_ad_camp_1]
Uit de vriezer halen
Artisjok hoeft niet eerst ontdooit te worden. De groente kan direct uit de vriezer in kokend water gelegd worden, wel een snufje zout toevoegen.
Normaliter is 5 minuten koken voldoende.
Artisjok bewaren
In de vriezer kunnen de artisjokken, mits luchtdicht verpakt, 6 maanden bewaard worden.
Verse artisjokken kun je maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren.
Zijn de artisjokken gekookt, dan kun je de groente niet lang bewaren. Maximaal een dag in de koelkast, maar beter is het om de groente direct te eten.
[wp_ad_camp_1]